Sposoby parzenia kawy

Autor: Derba Coffee Kategoria: Blog o kawie Data: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 589

Dla niektórych to zwykła codzienność, a dla innych to rytuał , jak dzieło sztuki. Tak chodzi tu o sposoby parzenia kawy.

Kawa po turecku – nie mylcie tego pojęcia, to nie jest zwykła zalewajka którą większość robi w domu, jej proces parzenia jest znacznie bardziej skomplikowany.

Drobno zmielone ziarna mieszane są cukrem i zalewane zimną wodą. Następnym etapem jest wielokrotne podgrzewanie napoju jednak bez zagotowywania go. Na końcu dodawane są aromatyczne przyprawy.

Kawa z ekspresu przelewowego – bezawaryjność, prosta obsługa, oraz wysoka jakość zaparzonej kawy to zaleta ekspresu przelewowego. Zasada działania ekspresu jest następująca: wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną i napar przesącza się przez filtr do dzbanka. Różnica w stosunku do ekspresu ciśnieniowego polega na tym, że woda nie jest pod ciśnieniem, jest tylko gorąca. Ze względu na długi kontakt wody ze zmieloną kawą napar zawiera zwykle więcej kofeiny.

Kawa z ekspresu automatycznego – espresso, tak to właśnie tą kawę przygotujecie tym ekspresem. Po naciśnięciu przycisku i wybraniu rodzaju kawy, pod ogromnym ciśnieniem przelewa się gorąca woda, przez drobno zmielone ziarna kawy. Dzięki temu uzyskuje się aromatyczny napar, który jest bazą wielu odmian kaw.

Kawa z kawiarki – to odmiana ekspresu ciśnieniowego, gdzie w dolnej części znajduje się zimna woda. Natomiast wyżej umieszczone jest sitko z kawą. Kiedy postawimy całość na ogniu, to dzięki podwyższonemu ciśnieniu woda zaczyna przedostawać się przez kawę, a napój skrapla się w górnej części kawiarki.

Kawa z French press – to szklany dzbanek, który posiada tłok z sitkiem, jest niedrogi i prosty w obsłudze. W zależności od pojemności, wsypujemy 6g kawy na każde 100ml wody. Ziarna nie powinny być bardzo drobno zmielone, gdyż mogą wtedy przytykać sitko a także sprawić, że napój będzie "ciężki" w smaku. Następnie wlewamy gorącą wodę tylko tyle, aby przykryć zmieloną kawę i zostawiamy na 30 sekund. Po tym czasie wlewamy resztę wody, zamykamy (tłok na górze) i parzymy 3-4 minuty. Następnie przeciskamy tłok, spokojnym ruchem, na sam dół i gotowe! Przelewamy do filiżanek.

 Reasumując French press, to najlepsza metoda przyrządzania tego napoju, ponieważ w ten sposób zmielone ziarna kawy najlepiej wchodzą w kontakt z wodą. Pozwala to wydobyć z kawy jej cały smak.

 

Komentarze

Zostaw swój komentarz